Winkelen

02 October 2019

Soms zit of lig je gewoon lekker en gebeurt het weleens dat je arm of been “in slaap valt”. Wanneer het ledemaat in kwestie “wakker wordt”, ervaar je tintelingen. Dat voelt alsof duizenden breinaalden je op hetzelfde moment proberen aan te raken, om als het ware jouw aandacht te krijgen. Zo voelt het in mijn hoofd als autist, wanneer ik door een supermarkt loop.

Lees verder

Autisme en prikkels

04 September 2019

Een paar weken terug was ik samen met mijn moeder naar de supermarkt. In de winkel werd ik meteen overprikkeld door alles om mij heen. De mensen om me heen, de TL lichten, de brommende koelvakken en de muziek op de achtergrond. Ik vind het moeilijk uit te leggen hoe het gebeurt en hoe het voelt. Om het voor mijzelf ook makkelijk te maken gebruik ik computers als synoniem voor het brein. De meeste mensen hebben goede computers die helemaal up to date zijn. Alle data(prikkels) die de computer binnen krijgt moeten verwerkt worden. Een goed werkende computer zal met gemak alle data kunnen verwerken zonder dat de gebruiker er last van heeft. Je kunt bijvoorbeeld een groot bestand downloaden terwijl je Netflix kijkt en geen last hebben dat de video stottert, je blijft volledig gefocust op netflix.

Lees verder

Naar de tandarts

12 August 2019

Ik ben een tijdje niet naar de tandarts geweest en met een tijdje bedoel ik eigenlijk een paar jaar. Toen ik 18 werd moest ik zelf voor mijn zorgverzekering zorgen. Ik moest ook zelfstandig afspraken gaan regelen met de huisarts en de tandarts. Dit gebeurde uiteindelijk niet door een combinatie van mijn autisme, sociale angst en een redelijk hectische periode in mijn leven. Ik poetste mijn tanden wel altijd netjes dus dat was niet het probleem. Ik wist wel uit het verleden dat ik alsnog snel gaatjes ontwikkel. Dat ik niet wilde gaan of een angst had voor de tandarts was ook niet een probleem, in tegenstelling zat de drang al die jaren vast in mijn hoofd. Naar mijn oude tandarts gaan was wel een groot probleem, ik vond het geen fijne tandarts en had meerdere ontevreden ervaring daar. Ik wou absoluut dus naar een nieuwe tandarts toe en dat is veel werk om dat te regelen.

Lees verder

Automatismen en autisme

04 July 2019

Iedereen, autistisch of niet, heeft zo zijn of haar automatismen. Het verschil tussen de gemiddelde autist (zoals uw geachte auteur) en aan de andere kant Nt’ers (Neuro typische mensen) is dat wij autisten daar ietwat enthousiaster in zijn. De beste brave Nt‘er heeft op een gezette tijd zijn of haar kopje koffie en een koekje, of een sigaret. Dat is ook een vorm van structuur, het is echter wel een wens. Bij autisten, daarentegen is die structuur noodzaak. Dat komt omdat ik als autist heel veel informatie te verwerken heb. Zeg maar het verschil tussen één a4tje bij Nt’ers en een complete vrachtwagen vol a4tjes bij autisten. Logischerwijs duurt het langer om een hele vrachtwagen informatie te verwerken, dan één a4tje. Het is te vergelijken tussen het vervoeren van een olifant in een Renault Twingo, of een wandelende tak. Die olifant komt-net als de wandelende tak-ook op de plaats van zijn of haar bestemming, alleen gaat er wat meer tijd in zitten. Dan is structuur ontzettend belangrijk en handig, want die geeft richting aan de stroom van informatie. Zie het als tegenwind op de fiets.

Lees verder