Executieve dysfunctie (Ik wil 't wel, maar ik doe 't nie)

15 September 2021

“Executieve functies horen bij het denkvermogen. Het zijn hogere denkprocessen die nodig zijn om activiteiten te plannen en aan te sturen.” – wij-leren.nl

Lees verder

Over prikkels en overprikkeling

07 July 2021

Voor ik de diepte in ga en jullie welkom ga heten in mijn gedachten een stukje ‘algemene kennis’ over prikkels en overprikkeling. Ik heb gezocht naar betekenissen van prikkels en overprikkeling, maar kon geen definitie vinden die ik mooi of passend vond. Ik zal proberen het zelf uit te leggen.

Lees verder

Hyperlexie, hoera!

02 June 2021

De meeste mensen weten wel wat dyslexie is. Goed, er zijn een hoop vooroordelen over en dat is helemaal niet oké. Maar wist je dat er ook zoiets bestond als hyperlexie? Hyperlexie is wanneer kinderen veel vroeger leren lezen dan leeftijdsgenoten en een fascinatie hebben met woorden en taal.

Lees verder

Quizzen

05 May 2021

Waarschuwing: speel geen Triviant tegen een autist als je niet tegen je verlies kan. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar we zijn vaak goed in het onthouden van willekeurige weetjes. Omdat we daarnaast ook nog een kei zijn in het leggen van verbanden, zijn we de schrik van iedere pubquiz.

Lees verder

Autisten zijn overal

02 December 2020

Als je bij autisme eenmaal weet waar je op moet letten, zijn we overal. We zijn je favoriete komieken en muzikanten, belangrijke wetenschappers en mensen die in de spotlight staan omdat ze strijden tegen onrecht. Maar veel mensen vallen door het net, door het stigma dat nog steeds aan alle aspecten van autisme kleeft en het absolute onbegrip dat hiermee gepaard gaat. Zo zijn er zoveel mensen die in hun levensverhalen overduidelijk kenmerken van autisme vertonen maar het zelf niet doorhebben, dat ik er af en toe een beetje moedeloos van word.

Lees verder

Mijn zoektocht

04 November 2020

Het schrijven van een artikel over autisme, dat kon ik niet dacht ik, want ik heb geen autisme maar hersenletsel. Ik mag daar wel over schrijven en wat dat voor mij betekent.

Lees verder

Lockdown deel II

19 October 2020

Het is nu halverwege oktober en we zitten net in de tweede coronalockdown. Waar ik de eerste lockdown eigenlijk wel oké ben doorgekomen, voel ik me nu vrij machteloos.

Lees verder

Coronatijden

07 October 2020

Ironisch genoeg heb ik het tijdens de coronacrisis zo erg nog niet. Ja, in het begin was het lastig omdat al mijn dagelijkse bezigheden in een klap wegvielen, maar nu kan ik elke dag zelf inrichten zoals ik het wil en ben ik niet gebonden aan tijdstippen. Ook hoef ik geen handen meer te schudden en er is geen persoon die het nog in zijn hoofd zal halen binnen mijn personal space te komen.

Lees verder

Autigender: Een sociaal construct door de lens van een sociale beperking

13 August 2020

Tot het tegendeel bewezen is, gaan mensen er over het algemeen vanuit dat ze normaal zijn. Ik had zelf nooit een reden om te denken dat er iets niet klopte: jurkjes, barbies, meisje, allemaal wel prima. Niet dat het idee van voetbal, auto’s, jongetje mij specifiek tegenstond – ik was gewoon het een en niet het ander, en dat het zo veel uitmaakte, dat zou allemaal wel.

Lees verder

Uitwisselen van informatie als positieve interactie

02 July 2020

Bij autisten onderling is het een ongeschreven wet dat je naar iemand luistert terwijl die van wal steekt. Dit getuigt van respect, want het uitwisselen van informatie is voor ons een manier om positieve interactie op te zoeken.

Lees verder

Brace for impact

03 June 2020

Je zit weleens in een situatie waarin je je om de één of andere reden ongemakkelijk voelt. Zo’n situatie heeft op eenieder een effect en je reageert daar op je eigen manier op. Het is niets bewusts, maar een reflex omdat je je ongemakkelijk voelt. Alsof je een taart naar je hoofd gesmeten krijgt. Het eerste wat je doet is ter verdediging je armen uitstrekken. Niet dat dat nou zoveel nut heeft, want die taart komt toch… overal.

Lees verder

Corona, autisme en identiteit

06 May 2020

Ik wil iets schrijven over hoe de Corona crisis mij heeft beïnvloed als autist. Jammer genoeg weet ik het niet zo goed. Ja, natuurlijk is het voor mij moeilijker om mijn dagritme aan te passen dan de gemiddelde mens maar iedereen die thuis moet blijven heeft er best veel last van. Als je thuis moet werken dan zijn er eenmaal meer uitdagingen. Je brein is niet gewend om op een plek die je normaal linkt met rust en comfort te gebruiken als een plek om hard te werken. Het enige wat ik op dit moment tijdens de crisis ‘moet’ doen is aan mijzelf werken. Maar zoals iedereen weet is aan ‘jezelf werken’ een van de moeilijkste dingen in het leven.

Lees verder

Overprikkeling

08 April 2020

Als rasechte treinfanaat mag ik graag met de trein reizen. Nu heb ik een voorkeur voor met name dieseltreinen, maar stel je voor je zit in de intercity en die rijdt op volle snelheid. Gestaag gaat die intercity sneller en sneller. Voorbij de toegestane snelheid zelfs en harder en harder en harder en harder. Tot op het punt dat reizigers zich uit pure noodzaak moeten vasthouden en de reis niet meer comfortabel is. Dat is het effect wat overprikkeling op mij als autist heeft.

Lees verder

Wat is autisme voor mij?

04 March 2020

Toen ik las over een artikel schrijven betreffende Autisme had ik een beetje gemengde gevoelens. Autisme is een lastige materie om te noteren. En dit terwijl ikzelf al bijna zo’n 15 jaar geleden gediagnosticeerd ben. Ja, ik heb Autisme, Hoog functionerend Autisme om precies te zijn.

Lees verder

Reizen

05 February 2020

Reizen en nieuwe plekken ontdekken vind ik geweldig. Ik zie graag andere soorten mensen en hoor graag andere talen. Toch is reizen ontzettend moeilijk wegens mijn autisme. Als dingen anders lopen dan gepland, wat zo vaak gebeurt op vakantie, dan raakt mijn hoofd al snel vol.

Lees verder

Openbaar vervoer

04 December 2019

De bus en de trein zijn altijd al moeilijk voor mij geweest. De densiteit van prikkels in een volle bus is enorm en je kunt er moeilijk aan ontsnappen. Over de jaren heen heb ik wel hulpmiddelen gevonden die heel goed voor mij werken om het openbaar vervoer te overleven.

Lees verder

Drukke week

06 November 2019

Deze week was erg druk, voor een normatief persoon misschien niet, maar voor iemand met autisme was deze week een slagveld tussen mijzelf en de buitenwereld. Normaal is zo’n gevecht tegen de prikkels een gevecht die ik nooit zou kunnen winnen. Maar deze week had ik een zeldzame overwinning en daar kan ik wel trots op zijn.

Lees verder

Winkelen

02 October 2019

Soms zit of lig je gewoon lekker en gebeurt het weleens dat je arm of been “in slaap valt”. Wanneer het ledemaat in kwestie “wakker wordt”, ervaar je tintelingen. Dat voelt alsof duizenden breinaalden je op hetzelfde moment proberen aan te raken, om als het ware jouw aandacht te krijgen. Zo voelt het in mijn hoofd als autist, wanneer ik door een supermarkt loop.

Lees verder

Autisme en prikkels

04 September 2019

Een paar weken terug was ik samen met mijn moeder naar de supermarkt. In de winkel werd ik meteen overprikkeld door alles om mij heen. De mensen om me heen, de TL lichten, de brommende koelvakken en de muziek op de achtergrond. Ik vind het moeilijk uit te leggen hoe het gebeurt en hoe het voelt. Om het voor mijzelf ook makkelijk te maken gebruik ik computers als synoniem voor het brein. De meeste mensen hebben goede computers die helemaal up to date zijn. Alle data(prikkels) die de computer binnen krijgt moeten verwerkt worden. Een goed werkende computer zal met gemak alle data kunnen verwerken zonder dat de gebruiker er last van heeft. Je kunt bijvoorbeeld een groot bestand downloaden terwijl je Netflix kijkt en geen last hebben dat de video stottert, je blijft volledig gefocust op netflix.

Lees verder

Naar de tandarts

12 August 2019

Ik ben een tijdje niet naar de tandarts geweest en met een tijdje bedoel ik eigenlijk een paar jaar. Toen ik 18 werd moest ik zelf voor mijn zorgverzekering zorgen. Ik moest ook zelfstandig afspraken gaan regelen met de huisarts en de tandarts. Dit gebeurde uiteindelijk niet door een combinatie van mijn autisme, sociale angst en een redelijk hectische periode in mijn leven. Ik poetste mijn tanden wel altijd netjes dus dat was niet het probleem. Ik wist wel uit het verleden dat ik alsnog snel gaatjes ontwikkel. Dat ik niet wilde gaan of een angst had voor de tandarts was ook niet een probleem, in tegenstelling zat de drang al die jaren vast in mijn hoofd. Naar mijn oude tandarts gaan was wel een groot probleem, ik vond het geen fijne tandarts en had meerdere ontevreden ervaring daar. Ik wou absoluut dus naar een nieuwe tandarts toe en dat is veel werk om dat te regelen.

Lees verder

Automatismen en autisme

04 July 2019

Iedereen, autistisch of niet, heeft zo zijn of haar automatismen. Het verschil tussen de gemiddelde autist (zoals uw geachte auteur) en aan de andere kant Nt’ers (Neuro typische mensen) is dat wij autisten daar ietwat enthousiaster in zijn. De beste brave Nt‘er heeft op een gezette tijd zijn of haar kopje koffie en een koekje, of een sigaret. Dat is ook een vorm van structuur, het is echter wel een wens. Bij autisten, daarentegen is die structuur noodzaak. Dat komt omdat ik als autist heel veel informatie te verwerken heb. Zeg maar het verschil tussen één a4tje bij Nt’ers en een complete vrachtwagen vol a4tjes bij autisten. Logischerwijs duurt het langer om een hele vrachtwagen informatie te verwerken, dan één a4tje. Het is te vergelijken tussen het vervoeren van een olifant in een Renault Twingo, of een wandelende tak. Die olifant komt-net als de wandelende tak-ook op de plaats van zijn of haar bestemming, alleen gaat er wat meer tijd in zitten. Dan is structuur ontzettend belangrijk en handig, want die geeft richting aan de stroom van informatie. Zie het als tegenwind op de fiets.

Lees verder