Druiven en darmen

01 May 2023

Een paar weken geleden heb ik druiven gekocht. Een kilo witte druiven. En het is een keer gelukt om die hele kilo op te eten. Daarna vroeg ik me af hoe het komt dat ik bijna nooit vers fruit eet. Ik vind fruit best lekker. En het is goed voor je, zeggen ze. De week erna heb ik nog een kilo witte druiven meegenomen van de winkel. Die heb ik na 2 weken weggegooid. Ik heb er een paar van gegeten, maar het meeste is in de vuilnisbak beland. Waarom? Sommige waren zuurder dan van de 1e kilo, en er zaten vlekjes op. Daarom eet ik niet vaak fruit, omdat je nooit weet of je teleurgesteld gaat zijn.

Dat alles deed mij denken aan de eigenschap die veel autisten hebben om “altijd” hetzelfde te eten. We kennen allemaal de verhalen van autistische kinderen die alleen kipnuggets eten, of friet, of een boterham met pindakaas. Mijn theorie daarover is dat deze vormen van voedsel veilig zijn. Ze smaken altijd hetzelfde. Gedurende mijn volwassen jaren heb ik meer vormen van voedsel leren kennen, maar over het algemeen eet ik steeds dezelfde dingen. Gedurende de zomer eet ik veel salades, tijdens de winter vaak pasta.

Een vriendin van me heeft zich sinds het begin van de Corona epidemie beziggehouden met gezond eten. Vooral in combinatie met depressie, aangezien zij door de hele situatie erg depressief is geworden. We hebben hier een aantal keer gesprekken over gevoerd. Volgens haar is het hebben van een gezonde darmflora direct gerelateerd aan jezelf beter voelen. Volgens haar moet je dagelijks 20+ verschillende soorten groenten, fruit, noten en zaden eten voor een gezonde darmflora.

Nu heb ik, zoals velen autisten, vaak last van mijn maag en darmen. Veel voorkomende ziekten bij autisten zijn IBS (irritable bowel system=prikkelbaar darm syndroom) en Crohn’s disease. Mijn theorie is dat dit gerelateerd zou kunnen zijn. De eigenschap om vaak hetzelfde te eten verminderd de diversiteit van de darmflora waardoor ziekten zich kunnen ontwikkelen.

Op aanraden van mijn vriendin heb ik afgelopen zomer zaden en noten toegevoegd aan mijn salades. Sowieso een heerlijke toevoeging van smaak, maar dus ook van diversiteit in voeding. Ik heb afgelopen zomer duidelijk minder last gehad van mijn darmen dan dat ik normaal heb.

Ik weet niet of er wetenschappelijke onderzoeken zijn naar waarom darmproblemen vaker voorkomen bij autisten, of dat het veilige eten bijdraagt aan deze problemen. Ik weet alleen dat het met mij afgelopen zomer beter ging dan nu.