Triggers

03 April 2024

De afgelopen tijd zijn er in mijn leven een aantal triggers geweest die hebben geleidt tot niet wenselijk gedrag, met andere woorden; ik heb mezelf in gevaar gebracht. Daardoor ben ik nu die triggers aan het evalueren en aan het kijken hoe het anders kan.

Nu is het handig om te weten wat precies een trigger is: “Triggers zijn de dingen die ons herinneren aan trauma uit het verleden en de emoties en gevoelens die verbonden zijn aan dat trauma.”

Wat is er gebeurt, vraag je je misschien af? Ik lag afgelopen week in bed, zo rond half 12 ’s nachts. Ik woon in een appartementengebouw waar je eerst beneden aan moet bellen om de deur open te krijgen. Nu ging de deurbel boven, dus er was iemand in het gebouw, aan mijn voordeur. Mijn eerste gedachte was: “er is iets aan de hand met de buurvrouw, snel uit bed en helpen.” Het is vaker voorgekomen dat mijn buurvrouw in paniek bij mij heeft aangebeld (trauma) dus de bel rond die tijd was mijn trigger hiervoor. Toen ik aangekleed was, heb ik de tussendeur geopend en zag ik door de raam een vreemde man staan. En toch deed ik de deur open. Juist, hoe dom kun je zijn! Een alleenstaande vrouw, midden in de nacht, en dan toch de deur open doen als je een onbekend persoon voor de deur ziet staan! Dat komt omdat mijn lijf nog steeds in de adrenaline van de trigger zat. Daarnaast speelde het aangeleerde gedrag van fatsoen dat je de deur open doet als iemand aanbelt ook een rol.

Uiteindelijk realiseerde de man dat hij in het verkeerde gebouw was en is vertrokken, maar het bracht mij wel aan het denken. Hoe ontstaan triggers en hoe komen we ervan af?

Zo heb ik ook een trigger als ik zie dat mijn broer mij belt, dat komt doordat mijn moeder ziek was en hij “alleen” belde als er iets was. Nu is die periode voorbij maar reageer ik nog steeds met paniek als ik mijn broer zijn naam zie. Het wordt langzaam minder, maar wat zeker heeft geholpen is dat ik zijn naam heb gewijzigd in mijn telefoon. Zijn oude naam had een trigger, de nieuwe niet. Dus, aanpassingen maken om je triggers te ontlopen of af te leren zijn zeker toegestaan!