Associaties

17 April 2024

Ik doe aan associatie-denken. Ik heb het idee dat veel mensen, vooral die met autisme, dit doen. Echter verbaasde het me dat niet iedereen dat doet.

Laatst heb ik van een kennis loempia’s gekocht voor een goed doel. Nu is “gekocht” een misleidend woord, omdat ik ze nog niet heb betaald. Ik heb hem al zeker 3 keer gevraagd mij een Tikkie te sturen, maar helaas. Afgelopen dinsdag vertelde hij mij dat hij de zaterdag ervoor de loempia’s had gegeten. Dus vroeg ik hem of er geen belletje bij hem ging rinkelen dat hij mij nog steeds een Tikkie moest sturen. Nee dus. Ik was hier verbaast over, aangezien dat bij mij wel zo zou werken.

Mijn gedachten zijn altijd aanwezig en er worden constant verbanden gelegd tussen verschillende dingen. Mijn meest favoriete is een woord horen en dan meteen een liedje in je hoofd hebben, dat je dan in je gedachten meezingt.

Het voordeel hiervan is dat wanneer ik bepaalde woorden hoor of denk, bijvoorbeeld “tandarts”, ik meteen denk aan mijn afspraak in maart. Het nadeel is dat mijn hoofd inderdaad altijd bezig is.

Leuk is ook wanneer je in gezelschap bent en het onderwerp is bijvoorbeeld vakanties, en jij hebt het dan ineens over slechte auto accu’s! Ik heb namelijk twee keer tijdens mijn vakantie met een lege accu gestaan, dus voor mij is dat een logisch vervolg op het gesprek. Niet iedereen is het hiermee eens, maar het houdt de conversatie wel interessant.