Autisme en prikkels

04 September 2019

Een paar weken terug was ik samen met mijn moeder naar de supermarkt. In de winkel werd ik meteen overprikkeld door alles om mij heen. De mensen om me heen, de TL lichten, de brommende koelvakken en de muziek op de achtergrond. Ik vind het moeilijk uit te leggen hoe het gebeurt en hoe het voelt. Om het voor mijzelf ook makkelijk te maken gebruik ik computers als synoniem voor het brein. De meeste mensen hebben goede computers die helemaal up to date zijn. Alle data(prikkels) die de computer binnen krijgt moeten verwerkt worden. Een goed werkende computer zal met gemak alle data kunnen verwerken zonder dat de gebruiker er last van heeft. Je kunt bijvoorbeeld een groot bestand downloaden terwijl je Netflix kijkt en geen last hebben dat de video stottert, je blijft volledig gefocust op netflix.

Een autistische ‘computer’ is niet het nieuwste model. Als er te veel data binnenkomt dan loopt de computer vast. Omdat de download te groot is kan je niet genieten van je Netflix of je mail checken. In de winkel kreeg ik heel veel ‘data’ binnen, sterk licht van TL-buizen zijn bijvoorbeeld meer data dan het zachte licht wat je thuis hebt, hard geluid is meer dan zacht, enz. Ik was in de winkel bezig met een keuze maken over wat ik moest halen, maar doordat mijn ‘computer’ vastliep kon het programma ‘keuzes maken’ niet goed functioneren. Laat staan dat andere gedachten/ programma’s goed willen functioneren.

Het nadeel van breinen tegenover computers is dat je zie niet kan updaten of even uit kan zetten als ze niet reageren. Moet je voorstellen om vandaag te horen te krijgen dat je voor de rest van je leven een Windows XP uit 2003 moet gebruiken, je mag nooit een andere computer kopen.  

Er zijn verschillende manieren hoe prikkels meer en minder invloed op mij kunnen hebben. Meerdere prikkels uit verschillende hoeken is bijvoorbeeld erger dan een grote geconcentreerde bron van prikkels. Harde muziek bijvoorbeeld vind ik best rustgevend ondanks dat het in principe veel prikkels zijn. Prikkels hoeven ook niet per se geluid en licht te zijn. Als ik in de winkel moet kiezen tussen 50 verschillende soorten chips dan zal dat me overbelasten los van alle andere prikkels. Andere mensen kunnen mij ook overprikkelen door bijvoorbeeld mij te bombarderen met vragen. Een gesprek kan heel veel energie kosten als ik vragen krijg waar ik niet op ben voorbereid.

Prikkels zijn dus letterlijk alles wat om ons heen gebeurt en iedereen kan er last van hebben. Zelfs de snelste en meest moderne computers hebben grenzen die overschreden kunnen worden. Je kunt een lange dag op je werk hebben gehad waar alles misliep, dan ben je ook overprikkelden dan wil je gewoon rust, jezelf niet meer openstellen aan prikkels van buitenaf. Het enige verschil is dat het autistische brein er veel langer over doet om alle die prikkels van die dag te verwerken en daardoor eerder vastloopt.