Wat is autisme voor mij?

04 March 2020

Toen ik las over een artikel schrijven betreffende Autisme [1] had ik een beetje gemengde gevoelens. Autisme is een lastige materie om te noteren. En dit terwijl ikzelf al bijna zo’n 15 jaar geleden gediagnosticeerd ben. Ja, ik heb Autisme, Hoog functionerend Autisme [2] om precies te zijn.

In de regio Eindhoven heeft zo’n 1 op de 60 mensen Autisme. Dit getal werd mij gezegd toen ik ernaar vroeg. Dat getal lijkt mij aardig te kloppen, vooral als je kijkt naar de hoeveelheid industrie in de regio en de mensen die er wonen.

Maar wat is Autisme? Ik kan het echt niet zelf omschrijven. Dat komt vanwege meerdere redenen, onder andere omdat er zoveel soorten Autisme zijn. Voor mijzelf geldt dat ik veel eigenschappen heb van het Syndroom van Asperger, maar ik ben niet zo communicatief vaardig. Dat was ook de reden waarom ik vroeger vaak serieus agressief was, motor reed, en niet succesvol was in mijn carrière. Om de een of andere reden ging het eigenlijk helemaal nooit zoals gepland.

In de normale omgang heb ik het probleem dat sommige dingen heel simpel (en daardoor saai) zijn en ik doe ze snel, maar op het moment dat het complex wordt dan kan de tijd die ik nodig heb om een taak af te maken exponentieel groter worden. Ook heb ik problemen met relaties. Zowel krijgen als houden. Dus probeer ik zoveel mogelijk mezelf te positioneren in de bossen en daar grote wandelingen te houden. Ik heb ook mindfulness geprobeerd maar dat werkte niet. En toen nog keyboard geprobeerd te leren en ook boog schieten.

Autisme is ook erfelijk. Al mijn ooms van mijn vaders zijde die hebben het (veel zijn helaas al overleden). Ze zijn allemaal succesvol in wat ze doen, hebben allemaal hobby’s en daarin zijn ze de beste van de regio. Een oom was duivenmelker, een andere oom was lasser, weer een oom die was houtbewerker, een knapt oude motorfietsen op en mijn vader die verzamelt ansichtkaarten. En ik, ik ben eigenlijk nergens echt goed in behalve dat ik redelijk goed ben met computers.

Hier heb ik normale mensen met Autisme beschreven. Er zijn natuurlijk ook zeer succesvolle mensen met Autisme en dan kan je denken aan mensen als Bill Gates (rijkste man ter wereld, eigenaar van Microsoft), Linus Torvalds (succesvolle zakenman en een Linux kernel ontwikkelaar), maar ook Isaac Newton (17e eeuwse wiskundige) had Autistische eigenschappen.

Maar ach, ondanks al dat gepraat over Autisme, zou ik direct 20 jaar van mijn leven op willen geven  als ik het daardoor niet gehad zou hebben.

Natuurlijk hoort er ook een filmlijst bij het onderwerp van Autisme. Dit is mijn lijst:

-          Snow Cake (2006)

-          The Big Bang Theory (sitcom serie)

-          WarGames (1983)

 

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Autistische_stoornis

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogfunctionerend_autisme