Corona, autisme en identiteit

06 May 2020

Ik wil iets schrijven over hoe de Corona crisis mij heeft beïnvloed als autist. Jammer genoeg weet ik het niet zo goed. Ja, natuurlijk is het voor mij moeilijker om mijn dagritme aan te passen dan de gemiddelde mens maar iedereen die thuis moet blijven heeft er best veel last van. Als je thuis moet werken dan zijn er eenmaal meer uitdagingen. Je brein is niet gewend om op een plek die je normaal linkt met rust en comfort te gebruiken als een plek om hard te werken. Het enige wat ik op dit moment tijdens de crisis ‘moet’ doen is aan mijzelf werken. Maar zoals iedereen weet is aan ‘jezelf werken’ een van de moeilijkste dingen in het leven.  Aan jezelf werken kan heel veel betekenen. Je kunt bijvoorbeeld aan je relaties werken, je zelfbeeld, je uiterlijk, je conditie, je spieren, je leefomgeving, je hobbies, etc. ‘Jezelf’ of je ‘identiteit’ is een concept met bijna oneindig veel betekenissen en hoe je eraan kan werken is ook een te groot begrip. Ik zat met dit begrip voor een lange tijd in de knoop.

Als kind dacht ik niet echt over identiteit na, pas op de middelbare school werd ik geconfronteerd met het idee van een zelfbeeld. Puberende kinderen gaan zich nou eenmaal vastgrijpen aan een bepaalde identiteit en ik was daar nog niet klaar voor. Mijn tijd op het HBO kwam op hetzelfde neer. Om eenmaal een keuze te maken in je studierichting moet je een bepaald zelfbeeld hebben en door mijn autisme had ik die simpelweg nog niet ontwikkeld. Terwijl velen al over relaties en toekomstige banen zaten na te denken wist ik nog niet eens wie ik was. Ik ben pas na mijn twintigste daarmee begonnen om over na te denken. Veel autisten gaan pas laat deze ontwikkeling door, sommige misschien zelfs nooit. Uiteindelijk is identiteit niet essentieel om te overleven. Veel boeddhisten en andere meditators hebben het vaak over ‘ego-dood’ of ‘geen-zelf’ als een doel om te bereiken bij de meditatie. Misschien is een niet ontwikkelen van een identiteit wel een zegen, wie weet.

In Queer Theory, een academische subveld van sociologie, bestaat er een term genaamd ‘queer time’. Dit betekent dat mensen die LGBT+ zijn veel minder de normale levensloop van kind-puber-baan-huis-kinderen-pensioen meemaken en dus een andere perceptie van tijd hebben vergeleken met hetero/cis* mensen. Bijvoorbeeld transgenders hebben vaak het gevoel dat ze een tweede puberteit door moeten wanneer ze door hun transitie gaan. Of iemand die op latere leeftijd uit de kast komt kan het gevoel hebben van een verloren jeugd. Ik denk dat je op een zelfde manier naar autisme kan kijken, laten we het dan maar ook ‘autisme tijd’ noemen. Autisten hebben een langzamere groei als het gaat om identiteit en socialiseren en daardoor is autisme tijd uitgerekt vergeleken met normale tijd. Dingen zoals bv een succesvolle studie, een vaste relatie en een huis staan minder vast voor een autist. Hierdoor moet een autist zijn perceptie van tijd aanpassen die wel past bij hem/haar. Autisme is breed waardoor iedere autist een eigen levensloop moet ontwikkelen en hun relatie met verleden, heden en toekomst moeten aanpassen.

En nu kom ik terug op de corona crisis. Met de kennis dat ik in autisme tijd leef, maak ik me minder zorgen dat ik achterloop op andere mensen.We leven nu allemaal in ‘Corona tijd’ en we maken ons zorgen over onze banen, diploma’s, lente die allemaal in de goot zijn gegooid. Corona tijd heeft normale tijd naar het tempo van autisme tijd gebracht. Terwijl veel autisten al thuis zaten voor de crisis omdat ze geen passende baan konden vinden zullen nu veel mensen ook thuis zitten. Terwijl veel autisten normaal afstand houden van andere mensen moeten veel mensen nu 1,5 meter van elkaar afstand houden. Terwijl autisten vaak afspraken moeten afzeggen vanwege overprikkeling zijn moeten nu veel mensen hun afspraken afzeggen wegens de crisis. Dus terug naar de vraag hoe de Coronavirus mij beïnvloedt als een autist? Niet erg veel, de wereld heeft zijn tempo verlaagd naar dat van een autist.

 

*Cis:  Cisgender en cisseksueel zijn termen waarmee mensen worden aangeduid van wie de genderidentiteit overeenkomt met hun geboortegeslacht.