Quizzen

05 May 2021

Waarschuwing: speel geen Triviant tegen een autist als je niet tegen je verlies kan. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar we zijn vaak goed in het onthouden van willekeurige weetjes. Omdat we daarnaast ook nog een kei zijn in het leggen van verbanden, zijn we de schrik van iedere pubquiz.

“Hoezo weet jij dat soort dingen” is iets wat ik wel vaker gehoord heb. Sorry, ik kan er ook niets aan doen dat ik informatie meteen opsla en daarna blijkbaar ook weer makkelijk terug kan halen. Ik ben een beelddenker en daarom hoef ik maar een keer een foto van een bouwwerk gezien te hebben om te weten waar het is. Ook heb ik meestal aan drie seconden muziek genoeg om het nummer te herkennen.

Aan deze vaardigheden heb ik in het dagelijks leven nou niet zo heel veel. Maar dus wel wanneer ik met vrienden meedoe aan een quiz. Ik vind het ook gewoon leuk om dingen te weten en mijn algemene kennis te testen. Of dit nou betekent dat ik online quizjes doe met vrienden of kijk naar Twee voor Twaalf, dat maakt me niet zo veel uit.

Soms word ik er een beetje betweterig van. Luister, ik kan geen autorijden, ik moet ergens mee compenseren. En ja, wanneer je de neiging hebt om de quizmaster te verbeteren, werkt dat op de zenuwen. Dus dan bijt je maar op je tong, want je wilt ook niet irritant gevonden worden. Niet te irritant, ten minste. Een beetje irritant is prima.

(Dat was een grap.)

Ik denk dat mensen er niet altijd goed mee om kunnen gaan wanneer we iets positiefs over onszelf zeggen. Dit zit ook in onze Nederlandse cultuur. Dus grijp ik bij deze de kans om een keer op te scheppen, als het dat al is. Gewoon, omdat het kan.