Hyperlexie, hoera!

02 June 2021

De meeste mensen weten wel wat dyslexie is. Goed, er zijn een hoop vooroordelen over en dat is helemaal niet oké. Maar wist je dat er ook zoiets bestond als hyperlexie? Hyperlexie is wanneer kinderen veel vroeger leren lezen dan leeftijdsgenoten en een fascinatie hebben met woorden en taal. We hebben het dan over kinderen die op twee-  driejarige leeftijd leren lezen. En de meeste mensen met hyperlexie, zijn, je raadt het al, autisten! Er wordt geschat dat driekwart van alle mensen met hyperlexie autistisch zijn, maar echte cijfers zijn er niet. (Onderzoekers, erop af!)

Ik kan me niet herinneren hoe ik heb leren lezen. Volgens mijn ouders besloot ik op een dag gewoon om mezelf te leren lezen en dat was dat. Ik zal rond de vier jaar oud geweest zijn. Toen iedereen in groep 3 leerde lezen, verveelde ik me natuurlijk dood. Waar zij Ik, Maan, Roos, Vis moesten leren, kon ik al boeken lezen die voor groep 5 en 6 bedoeld waren. Ik heb honderden boeken verslonden in mijn jeugd. Soms ook boeken die eigenlijk nog niet voor mijn leeftijd bedoeld waren. En toen ik eenmaal Engels leerde lezen, ging er nóg een nieuwe wereld voor mij open.

Maar hyperlexie heeft ook een keerzijde. Zo ben ik constant afgeleid door alles waar tekst op staat. Of het nou verkeersborden of verpakkingen zijn, ik moet lezen. Mijn hoofd wordt er rustig van; woorden bieden mij comfort.

Vandaag de dag kan ik door concentratieproblemen moeilijk gaan zitten voor een boek. En daar word ik verdrietig en gefrustreerd van, want er zijn een hoop mooie boeken die ik graag zou lezen. Maar het gaat niet. Gelukkig kan ik mijn passie voor taal wel omzetten in het leren van nieuwe talen. Zo heb ik geprobeerd Koreaans (geen succes) en Zweeds (enigszins een succes) te leren. Bij Zweeds zie ik snel alle verbanden met het Nederlands en Engels. Het voelt als een overwinning wanneer ik een Zweeds bord op Google Street View kan lezen. Daar kan ik echt blij van worden.

Hopelijk heb je vandaag een nieuwe term in huis gehaald. Als je dit leest en autistisch bent, weet jij nog hoe je hebt leren lezen? Is dit iets waarmee je identificeert? Genoeg stof om over na te denken!