Je weg vinden

04 August 2022

Er is ergens een gulden middenlijn tussen sociaal acceptabel gedrag en jezelf zijn. Deze lijn is voor iedereen anders, en in iedere situatie anders. Iedereen ontwikkelt een personage voor werk, sport en omgang met familie of vrienden. Alleen thuis, alleen, ben je, of kun je volledig jezelf zijn. Dan kun je alle maskers laten vallen en bijkomen.

Het vinden van de gulden middenlijn is een periode van onderzoek, testen, falen en groei. Persoonlijk gebruik ik een personage dat heel sociaal en open is, kijk dan hoe bepaalde aspecten worden ontvangen, en laat langzaam meer mezelf zien en minder van het personage. Deze periode kan soms maanden in beslag nemen.

Naast het aanleren van protocollen, werkwijzen, en routines in het werk, de sport, of je familie/vrienden, ben je dus ook bezig om jezelf een plaats te geven. Het is dus niet vreemd dat autisten zo moe zijn na een werkdag, uurtje sporten, of een dagje uit met familie of vrienden.

Ik heb intussen gemerkt dat, wanneer de initiële periode voorbij is, en je meer jezelf bent, je minder moe bent. Vroeger dacht ik dat dit kwam omdat ik dan de werkwijze op mijn nieuwe werk eindelijk had aangeleerd, nu weet ik dat dit komt doordat ik meer mezelf ben.

Ondanks het feit dat ik dit nu weet, lukt het nog steeds niet om mezelf te zijn in nieuwe situaties. Mensen vergeten vaak hoeveel erbij komt kijken als je in een nieuwe situatie terecht komt. Je moet in een korte tijd een inschatting maken van de sfeer van je omgeving, de mensen en hun gemoedstoestand, en daaruit een conclusie trekken.

Dan hebben we het nog niet gehad over je persoonlijke onzekerheden. Zijn de kleren die je aanhebt passend voor de situatie? Is je stemvolume adequaat? Willen ze hier wel of niet handen schudden? Is mijn deodorant sterk genoeg om een stressvolle dag door te komen? Dat zijn vragen waar je soms al dagen mee bezig bent. Die al allemaal energie hebben gevreten, en nu sta je in een nieuwe situatie, met minder energie, met een personage dat energie eist, met zoveel nieuwe informatie en indrukken die je moet verwerken. Doodvermoeiend!

Uiteindelijk is het, voor mij in ieder geval, het waard. Ik heb in mijn leven op veel leuke plekken gewerkt, heel veel leuke mensen leren kennen, en heel veel over mezelf geleerd. Het blijft iedere keer spannend en vermoeiend, maar zeker de moeite waard!