Obsessies

07 September 2022

Waar ligt de grens tussen hobby en obsessie? Ik geloof wel dat er mensen die meer van psychologie afweten hier een keer een onderzoek naar hebben gedaan, maar wat vind ik als bijna leek hiervan?

Een hobby is iets dat je kunt doen, het naast je neerleggen en een tijd later weer oppakken. Ik zeg al jaren dat mijn hobby het hebben van hobby’s is. Ik heb van alles gedaan; kaarten maken, breien, haken, borduren, diamond painting, steenhouden, schilderen, houtbewerking, naaien, puzzelen, en ga zo maar door. Ik heb een kelder met onafgemaakte projecten, materialen en gereedschap. Ik heb hiermee mezelf uren vermaakt. Ik zou een hobbyclub kunnen gaan beginnen, ik heb zo’n beetje alles wel. Wanneer ik echter klaar was met een hobby, heb ik de spullen opgeruimd, lees; in de kelder opgeslagen, en ben ik verder gegaan zonder er verder over na te denken.

Een obsessie daarentegen zit continu in je hoofd. Het verandert zelfs je denkpatroon. Ik heb een tijdje gehad dat ik Tetris speelde. Leuk spel, heel ontspannend. Wanneer ik toentertijd buiten liep, of ergens mee bezig was, zag ik Tetris patronen en hoe die in elkaar moeste passen. Dit heeft nog lang nadat ik ben gestopt met het spelen van Tetris voortgeduurd.

Het kan zijn dat een hobby een obsessie wordt, en vice versa, maar waar ligt dat aan? Hoe komt het dat ik in 2021 500 boeken heb gelezen en dusver in 2022 slechts 61?

Mijn antwoord hierop is behoefte. Behoefte aan een obsessie. Wanneer je leven zo chaotisch, of onlogisch, of druk is, dan zeggen je hersenen; “nope, nu even niet” en vinden een weg om tot rust te komen. Wanneer je in een obsessie zit, zijn al je zintuigen bezig met die obsessie en hebben ze geen tijd voor andere dingen. Je hyper focust en komt tot rust. Zelfs wanneer je bezig bent met andere dingen, is een gedeelte van je gedachtegang bezig met je obsessie. Tijdens het boodschappen doen, laat je je gedachten afdwalen naar het boek dat je aan het lezen bent, en vraag je je af wat het volgende hoofdstuk zal brengen.

Dan heb je ook nog het verschil tussen levenslange obsessies en tijdelijke obsessies. Vroeger heb ik een obsessie ontwikkeld voor taal. Naast veel lezen, ben ik uiteindelijk docent Engels geworden, en nu editor van Engelstalige boeken. Ik heb ook even een tijdje geschreven. Op dat moment in mijn leven was dat de uitlaatklep van alle emoties en gedachten die toen plaatsvonden. Taal is dus een levenslange obsessie. Schrijven, lezen, en lesgeven zijn daarentegen tijdelijke obsessies, ook al zijn ze verbonden aan mijn levenslange obsessie. Het is een uiting ervan.

Ik denk dat iedereen hobby’s en obsessies nodig heeft. Het leven is te kort om alleen maar te werken. Het is een uiting van je persoonlijkheid.