Jezelf afsluiten

02 November 2022

Wanneer je snel bent afgeleid door invloeden van buitenaf, is het verstandig om voor jezelf een manier te vinden om jezelf af te sluiten.

Tijdens al mijn proefwerken, testen, tentamens en examens heb ik oordopjes ingehad. Gewoon die simpele wormvormige schuimpjes die je moest oprollen en in je oor stoppen. Meteen geen last meer van klikkende pennen en tikkende klokken, kuchen en hoesten, schuifelen en alle andere vervelende geluiden die mensen en dingen kunnen produceren. Dankzij de oordopjes kon ik me focussen op mijn papier en werd ik niet afgeleid.

In een werksituatie is dit anders dan een schoolsituatie. Er is een bepaalde verwachting van socialiteit, van het zeggen van “gezondheid” als iemand niest tot overleggen over de beste werkwijze van een bepaald protocol.

Ik ben al zo’n 30 jaar lid van “het werkende volk”. Ik heb verschillende werkplekken gehad, van grote tot kleine bedrijven, scholen, en winkels. Iedere werkplek, en werkgever, heeft zijn eigen standaard voor productiviteit. Leren om jezelf af te sluiten om je werk te doen is een belangrijk handvat om te hebben.

In overleg met je werkgever kun je ervoor kiezen om naar muziek te luisteren, of gebruik te maken van oordopjes of een noise-cancelling koptelefoon. Ook zijn er zogenaamde “stille” keyboards, misschien ook een optie als je met meer mensen in een werkruimte zit.

Aanpassingen met betrekking tot licht zijn iets moeilijker, vooral als je jouw ruimte deelt met anderen, maar misschien kun je binnen een zonnebril dragen.

Ik heb ook bijna altijd een vest op het werk liggen. Niet omdat de omgevingstemperatuur te laag is, maar omdat de airco precies over 1 arm waait, waardoor die koud wordt.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, dus ga na wat voor jou de belangrijkste afleiding is, en zorg ervoor dat deze geëlimineerd wordt. Wanneer jij comfortabeler werkt, hou je meer energie over aan het einde van de dag.