Baldadigheid

03 April 2023

Soms heb ik van die momenten dat ik baldadig word. Niet fysiek maar met woorden en keer dan mijn kont tegen de krib. Op humoristische wijze probeer ik weg te komen met mijn weerstand. Ik vind het humoristisch, kan me voorstellen dat anderen het niet zo grappig vinden.

Vandaag was ik klaar met het schrijven van een artikel. Tijdens het bedenken wat ik nu eens zou gaan doen, heb ik oude artikelen van mijzelf nagekeken en gecorrigeerd. De begeleiding kwam langs om te kijken hoe alles verliep, dus zei ik dat ik ook artikelen heb nagekeken. In het gesprek erna reageerde ik baldadig.

Waarom? Ik ben moe, zit laag in mijn restenergie, heb net een zwaar en confronterend artikel geschreven en dit is mijn manier van omgaan. Ik zit lichtelijk in mijn weerstand en zeg dan op alles “nee”. Ter zelfbescherming, denk ik. Ik kan me heel goed voorstellen dat het op mijn gesprekspartner overkomt alsof er een driejarige voor hen zit, in plaats van iemand van 40+.

Ja, dit is puur aangeleerd gedrag, maar 9 van de 10 keer werkt het, dus blijf ik het gebruiken. Onbewust.

Waar ik me wel bewust van moet en wil zijn, zijn mijn grenzen. Het gebruik van baldadigheid zou een teken moeten zijn dat ik bij mijn grens zit en een stap terug moet nemen. Het schrijven van dit artikel is een goeie manier van een stap terug nemen. Ik schrijf nou eenmaal graag. Het geeft me rust en inzicht. Ook over mijn eigen minuscule tekortkomingen. (ja, ook deze laatste zin is een voorbeeld van mijn baldadigheid.)

Als autist is het soms moeilijk je grenzen te zien, en ze te bewaren is ook een kunst op zich. We trainen onszelf om te gaan met de wereld van de neurotypische mensen op welke manier dan ook. Ik weet dat ik dit gedrag op de lagere school heb ontwikkeld, ver voordat ik van autisme gehoord had. Ik ben er lang mee weggekomen, maar vandaag niet. Vandaag schrijf ik een artikel over mijn gedrag, de oorzaken en de mogelijke gevolgen ervan.

Het gevolg vandaag is dat ik daarom dadelijk naar huis ga en lief voor mezelf ga zijn. Ik ga rusten en ontspannen. Mijn grenzen zijn bereikt, dus ik ben klaar voor vandaag. De rest van de dag wordt self-care!