Reviews van deelnemers

December 2023

Het eind van het jaar is weer in zicht. Voor mij was 2023 een fantastisch jaar, waardoor 2024 niet anders kan, dan geweldig worden.

Inmiddels ben ik acht maanden verder met mijn traject binnen Stichting Boekenwerk. Ik geniet met volle teugen van elke dag dat ik er ben. Na meer dan tien jaar aan de kant te hebben gestaan als arbeidsongeschikt, doe ik weer mee. Het is nog wennen voor mijn omgeving. Voorheen was ik degene die altijd beschikbaar was. Maar nu, voor het eerst in jaren, moet ik soms nee zeggen. Ik zeg nee omdat ik geen tijd heb en dat voelt heerlijk.
Het klinkt misschien een beetje vreemd, dat geen tijd hebben zo prettig kan zijn. Het leven is voor de meeste van ons een constant jongleren van verantwoordelijkheden en taken. En dan moet daartussendoor ook nog tijd gevonden worden voor een sociaal leven en enige ontspanning. Alle tijd van de wereld klinkt voor velen onder ons als een droom. Maar wat men vaak niet beseft, is dat het niet altijd even leuk is om niets te moeten. Als je niets moet, dan sta je stil. Je ziet de maatschappij om je heen doorgaan, maar steeds meer als een toeschouwer.
Ik hoop dat 2024 een jaar wordt met een hele hoop ‘sorry, ik heb geen tijd,’ want wat is dat heerlijk!

Oktober 2023

Deze september 2023 is mijn 2-jarige jubileum bij Stichting Boekenwerk. Ik hoor intussen bij het meubilair, zoals ze zeggen.

Toen ik hier begon was het belangrijkste voor mij om weer te wennen aan een dag-/nachtritme en het opbouwen van mijn belastbaarheid. Op dat moment zat ik in een langdurige autistische burn-out en was niet in staat voor mezelf te zorgen, de deur uit te gaan, en vele andere dingen.
Ik ben begonnen met een half dagdeel. De woensdagmiddag van 13.15-14.45 uur. Een uitputtingsslag waarvan ik de volgende 2 dagen bij moest komen. Al snel werd dit een anker voor de week. Een enkele gebeurtenis die vast stond in mijn agenda; een routine.
Daarnaast kreeg ik te maken met een positieve instelling. Ik ben niet anders gewend dan dat ik alleen op mijn fouten werd gewezen, zowel op het werk als privé. Hier kreeg ik complimenten voor het afronden van taken, voor het volgen van de regels en de afspraken, en voor de dingen waar ik goed in ben. Wanneer ik mezelf ziekmeldde, omdat ik ziek was, had men daar vrede mee. Ik hoefde niet te beargumenteren waarom ik ziek was; ik was gewoon ziek. De lat die altijd zo hoog lag, verdween. Er kwam een opleving in mijn belastbaarheid, mijn ritme stond vast, en ik was weer in staat dingen te doen.
Het is wonderbaarlijk hoeveel een mens kan groeien wanneer er mensen zijn die in je geloven en je helpen bij het realiseren van jouw potentie.

September 2023

Waar ligt de grens tussen jezelf voldoende uitdagen en jezelf overvragen? Ik denk dat dit wel samenvat wat mijn grootste probleem is. Nee, geen probleem maar uitdaging want dat klinkt beter. En daar hebben we gelijk mijn volgende probleem: Na jarenlang van de ene hulpverlener naar de andere te zijn gedirigeerd heb ik een lichte allergie ontwikkeld voor alles wat met hulpverlening te maken heeft. Ik ben de tel kwijt hoeveel welkomstgesprekken ik inmiddels heb gevoerd, hoeveel vragenlijsten ik heb ingevuld met steeds dezelfde vragen.

Ik wist dat ik er bij Stichting Boekenwerk opnieuw aan zou moeten geloven en ik was er op voorbereid. Want dat is wat hulpverleners toch doen? Een mooi dossier aanleggen met daarin interessant klinkende diagnoses? Dan volgt er een afgebakend traject wat strak gevolgd wordt en daarna zeggen ze dat je beter bent en je het zelf moet uitzoeken, toch?

Maar dan doen ze bij Stichting Boekenwerk iets wat ik niet zie aankomen. Ik krijg rust en tijd. Het laatste wat ik mag doen is te hard werken en mezelf overvragen. Gaat iets niet, dan is dat niet erg. Misschien gaat het de volgende keer wel en anders is het ook geen probleem. Het brengt me in eerste instantie uit evenwicht, ik word graag uitgedaagd. Maar dat die uitdaging zou liggen in het juist rustig aan doen en te genieten van mijn werk? Ik heb nog geen idee hoe ik het voor elkaar moet gaan krijgen, ik ben er nog niet. Maar wat een uitdaging!

Juni 2023

Eind vorig jaar ben ik (weer) gestopt met mijn studie omdat het gewoon niet meer ging. Mijn perfectionisme en energie- en concentratieproblemen zaten te veel in de weg. Wat nu?

Via een begeleider hoorde ik over het bestaan van Stichting Boekenwerk. Een leuke organisatie waar mensen met autisme worden begeleid naar werk door het verkopen van boeken. Ik ben altijd wel een lezer geweest en ik wilde ervaring opdoen met administratief werk. Dus ik besloot om contact op te nemen met de Stichting. Vanaf het eerste contact had ik er eigenlijk al een goed gevoel bij. Ik werd open ontvangen zonder dat ik mezelf hoefde te bewijzen. Boekenwerk is een plek waar je je zelf kunt zijn. Er wordt meegedacht over wat jij wilt en wat je nodig hebt.

Na bijna een half jaar zit ik nog steeds op mijn plek bij Stichting Boekenwerk. Ik leer langzaam om minder hoge eisen te stellen en niet zo veel aan mezelf te twijfelen. Stap voor stap krijg ik steeds meer vertrouwen dat er voor mij ook een plekje in de maatschappij is. Dat ik iets bij kan dragen.
Het is leuk om beschrijvingen van de boeken te maken en bestellingen te verwerken. Maar het allerfijnste is misschien wel de sfeer tussen de deelnemers en begeleiders. Er wordt gelachen, we delen dingen uit ons persoonlijke leven en werken samen om een mooie webshop te onderhouden.

December 2022

Het is inmiddels zo’n drie jaar geleden dat ik mijn eerste dagdeel meedraaide bij Stichting Boekenwerk. Daarvoor had ik lange tijd niks gedaan en thuis gezeten, maar daar kon ik op een gegeven moment niet meer tegen. Ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik wilde. Een “droombaan” heb ik nooit gehad. Het hele concept was voor mij onbegrijpelijk. Het enige dat ik wist was dat ik iets anders wou doen dan thuiszitten. Na een lang gesprek met de arbeidsdeskundige van het UWV raadde hij Boekenwerk aan. Taal en literatuur gingen me altijd goed af, dus het leek een goede match. Toen ik kwam kijken, had ik er een goed gevoel bij en besloot hier te starten. 
Het duurde een lange tijd voordat ik de nodige aanpassingen had gemaakt, zoals een gezond dag- en nachtritme. Toen begon de zoektocht. Wat wou ik eigenlijk gaan doen? 
Wat ik hier vooral geleerd heb is om plezier te zien in de simpelere dingen binnen het werk. Om te leren hoe de webshop en het systeem erachter werken, zodat ik zo goed mogelijk werk kan leveren. Het was leuk om problemen op te lossen. Om grote projecten te starten en af te ronden, en daar de resultaten van te zien. Als dertiger deze les leren is misschien laat, maar beter laat dan nooit. 
Een “droombaan” heb ik eerlijk gezegd nog steeds niet. Maar dankzij mijn tijd hier begin ik nu wel met betaald werk. Ik heb er zin in. 

Oktober 2022

Toevalligerwijs treedt niet alleen een periode van verandering aan voor Stichting Boekenwerk, maar ook voor mijzelf. Na meerdere jaren bezig te zijn geweest bij Stichting Boekenwerk maak ik de transitie naar betaald werk. Een belangrijke hobbel richting werk is altijd het gevoel van falen geweest. Iets wat bij mij snel optreedt vanwege een neiging naar perfectionisme, duidelijkheid en structuur. Het is een openbaring geweest hoe diepgeworteld dit in mij zat en hoeveel werk het heeft gekost om dit aan te pakken. Het kost nog steeds veel moeite, maar ik heb nu beter inzicht in de randvoorwaarden die ik nodig heb om werk mogelijk te maken.

Voor mij leek het overduidelijk dat de structuur en ondersteuning die Stichting Boekenwerk biedt, gebruikt kon worden door mensen in hun traject naar werk. Toen Carina aangaf dat zij wilde stoppen, had ik er het vertrouwen in dat andere partijen Stichting Boekenwerk zouden oppakken. Ik hoop dat nog vele anderen gebruik kunnen maken van de structuur, begeleiding en rust om zich te heroriënteren en stappen te maken richting werk.

November 2021

Half februari ben ik begonnen bij Stichting Boekenwerk, na 5 jaar thuis gezeten te hebben. Vijf jaar waarin op persoonlijk vlak heel veel gebeurd was, maar qua werk dingen stilgelegen hadden. Natuurlijk heb ik wel dingen geprobeerd: ik ben aan een opleiding begonnen, ik heb gesolliciteerd en ik heb zelfs twee eigen bedrijven opgezet. Maar niets lukte, bij alles bleek dat de stap tot echt werken toch te groot was. Al een tijdje had ik een arbeidscoach via de GGZ, maar ook dit deed onvoldoende. Toen ik bij haar aangaf dat ik nu eens echt wilde doorpakken omdat het zo kriebelde om te gaan werken, hebben we samen contact gezocht met het UWV. Via de arbeidsdeskundige kwam ik terecht bij Stichting Boekenwerk, een plek die mooi aansluit bij mijn passie voor boeken en schrijven.
Van het begin af aan heb ik me welkom en gewaardeerd gevoeld, ook als het resultaat in mijn ogen magertjes was. Al snel begon ik met het opbouwen van uren en inmiddels ben ik 3 dagdelen ‘aan het werk’ en doe ik de sollicitatietraining. Het blijkt dat mijn passie niet alleen bij het schrijven ligt, maar ook mijn talent. Ik schrijf graag en geregeld, krijg vaak complimenten en word steeds zekerder over het werk dat ik aflever. Ik weet inmiddels nog meer dat ik in deze hoek verder wil: hier ligt mijn toekomst. Ik wil van schrijven mijn vak gaan maken en met de ondersteuning die ik bij Boekenwerk krijg gaat dat me zeker lukken!

Juli 2021

Het is niet handig om autistisch te zijn. Maar toch heb ik meer last van mijn persoonlijkheid. Ik heb immers een angstige, ontwijkende persoonlijkheid. Hierdoor durf ik weinig en ben ik nogal passief. Mijn autisme versterkt dit alleen nog maar. Met name op sociaal gebied schiet ik daarom erg tekort. Ik vind het heel erg moeilijk om vrienden te maken en nog moeilijker om mezelf te zijn.
Toch heb ik een goede schooltijd gehad. Ik vind het heerlijk om dingen te leren. Door mijn leergierigheid en mijn ijver had ik geen problemen met het behalen van het gymnasiumdiploma. En ook mijn studie GLTC (Griekse en Latijnse Taal en Cultuur) aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen ging me goed af.
Maar na mijn studie viel ik in een zwart gat. Ik durfde niet te solliciteren en kwam werkeloos thuis te zitten. Uiteindelijk kwam ik met de hulp van een jobcoach aan de slag als bibliotheekmedewerker in een kloosterbibliotheek. Hier voelde ik me thuis. Ik zat op een rustige werkplek en ik had voortdurend boeken om me heen.
Meer dan tien jaar heb ik gewerkt in de kloosterbibliotheek, maar uiteindelijk werd de bibliotheek gesloten. Weer viel ik in een zwart gat. Na opnieuw drie jaar werkeloos te zijn geweest werd het steeds moeilijker om mezelf te motiveren om ’s morgens uit bed te komen. Gelukkig kon ik medio 2020 aan de slag bij Boekenwerk. Hier werk ik aan mijn dagritme en mijn zelfvertrouwen. En ik heb weer boeken om me heen!

Februari 2021

Nadat ik mijn havo diploma heb gehaald, ben ik gaan studeren pedagogiek, dit bleek te zwaar dus heb ik besloten de opleiding kinderopvang te gaan doen. Want ik wilde heel graag met kinderen werken. Helaas liep ik tijdens deze studie ook tegen bepaalde dingen aan. Hoe kwam het nu dat ik zoveel moeite had om een praatje te maken met mijn mede klasgenoten. En dat ik niet van het uitgaansleven houd zoals de meeste mensen van mijn leeftijd.
Na onderzoek bleek dat ik een hersenbeschadiging heb. Om te leren wat dit inhield voor mij, ben ik een traject gaan volgen. Daar heb ik veel geleerd, ook heb ik de keuze gemaakt om te gaan leren voor secretarieel medewerker.
Maar het vinden van een baan hierin, bleek lastig, doordat ik net wat meer begeleiding nodig heb om mij werkzaamheden eigen te maken. Op dit moment heb ik een baan in de linnendienst van een hotel. Daar word ik goed begeleid. Het geeft me alleen niet de structuur die ik bij een kantoorbaan zou hebben omdat ik om het weekend moet werken. Nu ben ik sinds 6 januari 2020 bij Stichting Boekenwerk 1 ochtend per week aan het werk. Om er achter te komen, wat ik nog meer nodig heb om mijn werk goed te kunnen doen. En wat ik aan kan qua uren. Want ik wil graag werken. Ik hoop dat ik met hulp van Stichting Boekenwerk een baan kan vinden die aansluit bij mijn wensen en mogelijkheden.

November 2020

Voordat je een probleem kan oplossen, moet je het eerst definiëren. Het is lastig om dat te doen wanneer gevoelens als frustratie, boosheid en verdriet de boventoon zijn. Ik blijf mij altijd verbazen over hoe lang het duurde voordat ik aan het einde van mijn latijn was. Ik bleef stelselmatig tegen dezelfde problemen aanlopen. Depressie en een slecht zelfbeeld waren uiteindelijk maar symptomen van een onderliggend probleem.
Een diagnose krijgen mag voor sommige mensen een opluchting zijn, maar voor mij was dat niet zo. Afgelopen december kreeg ik de diagnose van autisme. Ik was daar niet verrast door, maar ik gunde mijzelf niet de diagnose. Een deel van mij blijft het zien als een zwaktebod of een soort knieval. Dit komt omdat het gevoelsmatig een deel van de verantwoordelijkheid van mij ontneemt.
Ik volg hier de arbeidstraining van Stichting Boekenwerk omdat ik mijzelf wil verbeteren. De diagnose van autisme heeft mij wel het inzicht geboden dat ik dat niet in iedere omgeving kan doen. Daarom heb ik een omgeving zoals Stichting Boekenwerk nodig om structuur te behouden. Wanneer ik te veel vrijheid en ruimte krijg, dan verval ik in piekeren. Uiteindelijk kom ik dan in een situatie terecht waarbij de depressieve klachten de overhand nemen en ik stilval. Ik hoop hier inzicht en zelfvertrouwen op te bouwen, zodat ik nieuwe uitdagingen kan aangaan. 

Augustus 2020

Het grote nieuws is dat Stichting Boekenwerk weer begonnen is. Na de vakantie is het weer begonnen. Cindy, Carina en Merlijn begeleiden weer met veel inzet vrijwilligers in hun taken.
Persoonlijk heb ik na een hersenbloeding zo’n 3 jaar geleden veel thuis gezeten en ben ik niet meer gaan werken. Daar komt ook nog bij dat ik Autisme heb. Een begeleiding bij Stichting Boekenwerk leek me dus ideaal. Want ik wil weer aan de slag. Ik wil weer de druk ervaren van het werken. En eerlijk gezegd komen de muren op me af dus ik moet gewoon wat doen.
Mijn geschiedenis ligt in het constructeurs vak. Ik heb van alles al ontworpen en gewerkt voor bedrijven als ASML, VDL en Philips.
Waarom ben ik bij Stichting Boekenwerk? Dat is een complexe materie waar ik niet al te veel over kwijt wil maar ik wil wel weer aan de slag.
Wat doe ik bij Stichting Boekenwerk? Ik heb al verschillende taken gedaan, maar nog lang niet alles. Sommige dingen zijn complex. Net zoals in het leven. Ze proberen alles met behulp van flowcharts te ondervangen maar dat werkt natuurlijk lang niet altijd goed. Ik heb ook niet een bepaalde taak die mijn interesse ligt. Nee, ik heb dat niet. Maar ik kom er graag en dat is ook wel wat waard.

Maart 2020

Was er maar iets mis met mij. Keer op keer was dat het achtergrondgeluid van mijn leven. Ik wilde wel, maar ik deed het niet. Oh, ik wist dat ik autistisch was. Maar dat was toch geen excuus voor luiheid? Jarenlang zag ik mijn problemen als een keuze. Was er maar iets mis met mij, want dan zou het niet mijn schuld meer zijn.
23 jaar oud woonde ik semi-zelfstandig en deed ik vrijwilligerswerk. Natuurlijk was ik niet tevreden. Ik wist zeker dat ik meer kon, dus als ik het niet deed? Eerstegraads luiheid, en ik moest me ervoor schamen. Dus naar de Ergon: werktraject aanvragen. Bij de Ergon verwezen ze me door naar Stichting Boekenwerk, en toen gebeurde er iets vreemds: er werd mij verteld dat ik mijn grenzen moest respecteren.Mijn grenzen respecteren.
Toegeven aan mijn luiheid! Ik kon me toch zeker niet zo’n terugval veroorloven? Maar keer op keer werd me gevraagd hoe ik me voelde. Elke keer dat ik dan antwoordde: “moe,” kreeg ik de opdracht om het rustig aan te doen. En na een jaar bij Boekenwerk denk ik dat ik het begin te leren.
Het is een proces, maar met de rust die ik al wel gewonnen heb, vind ik ruimte in mijn hoofd om mezelf op andere vlakken te verbeteren. Dankzij Boekenwerk laat ik mijn schuldgevoel steeds meer achter me. Steeds meer denk ik niet aan wat ik moet, maar wat ik wil. En steeds meer maak ik mijn leven weer van mij.

December 2019

Ik ben in november van 2017 begonnen door een paar keer op een woensdagmiddag te komen. In het begin merkte ik dat ik langzaam aan meer energie kreeg en dat ik daadwerkelijk blij was om het huis uit te gaan. Tijdens gesprekken met Carina en Cindy heb ik geleerd hoe ik in een sociaal gesprek met iemand zonder autisme duidelijk kan maken wat ik wel en niet kan doen. Ook heb ik geleerd dat je toch productief kunt zijn zonder dat je enorm veel energie verspeeld. Gedurende de training Leven vanuit identiteit heb ik een diepere inzicht gekregen in het psychologische verschil tussen mensen met autisme en mensen zonder autisme waardoor ik mezelf beter uit kan leggen. Ik heb tijdens deze training ook geleerd dat non-verbale communicatie een grotere inzicht geeft in wat de ander bedoelt dan dat ik origineel gezien bedacht had. Ook heb ik tijdens de sollicitatietraining geleerd hoe ik om moet gaan met vacatures en een sollicitatiegesprek. Ik ben inmiddels twee jaar bij Stichting Boekenwerk. Tijdens deze periode heb ik geleerd waar mijn daadwerkelijke grenzen liggen en hoe ik sociale gesprekken aan moet gaan. Ik heb geleerd dat ik vaker op een lager snelheidspercentage werk dan de volle 100%, hierdoor kan ik voor een langere tijd dezelfde taak doen zonder dat het teveel energie kost. Ook ben ik aan het leren dat ik eerst aan mezelf moet denken voordat ik me zorgen ga maken om de mensen om mij heen. Op dit moment ben ik bij het punt in het traject waar je naar stage gaat. Ik ga momenteel een dag naar Stichting Boekenwerk en twee dagen naar stage.

November 2019

Ik ben begin 2015 afgestudeerd met als Master Engelse Letterkunde, maar daarna werd ik eigenlijk in het diepe gegooid. Ik wist niet goed wat ik wilde of kon. Na anderhalf jaar thuis gezeten te hebben ben ik uiteindelijk bij een sollicitatietraining terecht gekomen, waar ik zo mijn best deed dat ze dachten dat ik alles aankon wat neurotypische mensen ook deden. Hierdoor ging ik constant over mijn grenzen heen. Bovendien kreeg ik veel afwijzingen wanneer ik solliciteerde, terwijl ik fatsoenlijke sollicitatiebrieven schreef en soms overgekwalificeerd was. Dit gaf keer op keer een flinke knauw aan mijn zelfvertrouwen.

Om mijn CV wat op de vullen ging ik als vrijwilliger in de bibliotheek aan de slag. Dit was ook geen succes, want hoewel ik de werkomgeving erg prettig vond, viel het contact met bezoekers me heel zwaar en was het boeken sorteren geestdodend werk. Ik werd er tegelijkertijd over- en ondergestimuleerd, waardoor ik binnen de kortste keren over liep van de stress en moest stoppen.

Via via kwam ik bij Stichting Boekenwerk terecht en tot nu toe heb ik niet veel om te klagen. Ik zit hier met mensen die in een soortgelijk schuitje zitten en dat schept automatisch al een band. Er wordt geluisterd wanneer ik mijn grenzen aangeef en er worden geen hoge verwachtingen of eisen gesteld. Dit helpt mij om mijn eigen perfectionisme wat te temperen. Ook kan ik mijn op verrassende manieren mijn talenknobbel toepassen. Nee, ik zit hier voorlopig goed op mijn plek!

Maart 2019

Toen ik van het VMBO Grafisch Lyceum afkwam wilde ik graag via Sint Lucas door naar de Kunstacademie. Ik ben uitzonderlijk creatief en werd tweemaal op de Kunstacademie aangenomen door middel van toelating examens. Ik begon elke keer met volle moed en wilde zeer succesvol worden als documentaire fotograaf en als autonoom kunstenares. Helaas werd het mij steeds na een halfjaar echt duidelijk dat ik moest stoppen. Hoe nu verder?

Ik droomde altijd van werken bij de bibliotheek. Na een open sollicitatie kreeg daar een baan aangeboden. Ik heb er vijf jaar gewerkt. Maar heel eerlijk; met bloed, zweet en tranen. Ik moest ontzettend veel van mezelf in leveren.

Ik ben dus dolblij dat ik nu dagbesteding mag volgen bij Stichting Boekenwerk. Voor het eerst voel ik mij gezien, gewaardeerd, geaccepteerd en geholpen. De verschillende taken die we mogen uitvoeren zijn duidelijk omdat ze stapsgewijs zijn geformuleerd in Flowcharts. Hierdoor heb ik zekerheid en weet ik dat ik iets met succes kan afmaken. Ook leer ik hier elke week weer dingen bij en word ik aangestuurd in waar bij mij leervlakken liggen, maar krijg ik ook complimenten als ik vooruitgang boek. Ik bloei op, ben vrolijker, word extraverter, socialer, behulpzamer en hecht meer waarde aan iets secuur afmaken. Een plek waar ik met boeken – mijn grootste hobby – kan werken en meer eigenwaarde krijg is iets waar ik altijd naar heb verlangd. Ik ben blij dat Stichting Boekenwerk deze plek mag zijn.

Februari 2019

Ik ben bij Boekenwerk gearriveerd nadat ik voor een tweede keer met mijn studie moest stoppen. Ik dacht altijd dat als ik mijn best deed, dan kon ik alles bereiken wat ik voor ogen had. Voornamelijk een ‘normaal leven’. Met dit in gedachten ben ik meerdere malen over mijn limiet gegaan, uiteindelijk bij de studies zo hard dat het herstel langzaam en vermoeiend was. Een nieuwe studie of een baan zoeken was ik te bang voor omdat ik niet weer over mijn grenzen wou gaan.
 
Boekenwerk is een plek waar ik niet bang hoef te zijn dat ik te ver over mijn limiet ga. Niet alleen leer ik waar mijn grenzen liggen maar ook hoe ik optimaal kan werken binnen mijn grenzen. Voor het eerst in 3 jaar voel ik me langzaam weer op mijn gemak. Langzaam komt het gevoel terug dat ik weer kan groeien, in plaats dat ik gedoemd ben om te falen. In de korte tijd dat ik hier bezig ben geweest heeft het al veel positieven bijeffecten op mij gehad zoals: Een gezond dag- en nachtritme, meer fysieke beweging en natuurlijk lees ik meer. Ik ben nu elke dag bezig hoe ik mijn leven kan verbeteren op mijn manier, in plaats van in het plaatje passen van de maatschappij hoe een ‘normaal’ gezond, gelukkig en welvarend leven eruit ziet.     
Ik hoop dat ik nog veel leer bij Boekenwerk!

December 2018

Nadat ik ben gestopt met mijn opleiding heb ik mezelf volledig gericht op werk, om mezelf beter te leren kennen. Zes maanden lang werkte ik aan mezelf door te gaan sporten, meer te gaan lezen en tekenen enzovoort. Dit deed ik omdat ik wou weten wat ik echt leuk vind om te doen. Na een tijdje ben ik via de gemeente terecht gekomen bij Stichting Boekenwerk. Omdat ik terug wil gaan naar school en mijzelf verbeteren om zo een beter toekomstperspectief te hebben. Ik wil mezelf mentaal sterker maken zodat ik beter stressbestendig ben. Ik ben nu vijf maanden bij Stichting Boekenwerk en ik heb hier veel geleerd. Ik heb geleerd hoe ik gebruik kan maken van mijn kwaliteiten en hier leer ik meer over de Nederlandse grammatica. Ik vind het heel prettig om hier te zijn, omdat ik hier goed word geholpen. De begeleiding van Stichting Boekenwerk helpt mij om terug te kunnen gaan naar school. Zij helpen mij om als persoon door te groeien zodat ik uiteindelijk kan doorstromen naar een nieuwe opleiding Zij helpen mij door middel van het geven van advies, helpen met het zoeken naar een baan of een stage en zij helpen met het verbeteren van mijn Nederlandse taal.

November 2018

Nadat ik op school ben vastgelopen ben ik thuis komen te zitten, zonder echt iets te hoeven doen. Na anderhalf jaar van de kast naar de muur gestuurd te worden tussen school en werk kwam ik er samen met mijn begeleider uit dat het te lang duurde voordat er meer duidelijk was.

Door verschillende gesprekken bij het GGZ ben ik erachter gekomen dat ik moest gaan kijken naar een arbeidstraining om toch het huis uit te gaan.

In eerste instantie kwam ik terecht bij het ODAC in Helmond waar de arbeidstraining bestond uit houten borden maken met een tekst erop, een mozaïek spiegel maken, een schilderij dus meer dingen waar je je handen voor moet gebruiken dan je hersenen. Ik heb het daar echt naar mijn zin gehad voor de eerste paar maanden, het zorgde ervoor dat ik wat te doen had en niet thuis in bed lag.

Ondertussen was ik met mijn begeleider bezig om iets te vinden wat mij intellectueel meer uitdaagde, zodoende ben ik bij Stichting Boekenwerk uitgekomen. Ik ben hier nu bijna negen maanden en ben blijer dan ik de afgelopen twee jaar geweest ben. Ik ben hier echt bezig om mijn werknemersvaardigheden te trainen en uit te zoeken wat ik ook echt leuk vind om te doen. Gedurende de maand juni hebben ze een training gegeven genaamd ‘leven vanuit identiteit’. Persoonlijk heb ik veel aan deze training gehad, ik begrijp mezelf beter waardoor ik me ook beter aan andere mensen uit kan leggen.

September 2018

Ik ben nu al geruime tijd één van de deelnemers bij Stichting Boekenwerk. Na vast gelopen te zijn tijdens mijn opleiding wist ik niet wat voor werk ik wilde gaan doen, via het UWV ben ik toen in aanraking gekomen met een jobcoach en later, na zelf zoeken, bij Stichting Boekenwerk.

Wat mij aanspreekt aan de arbeidstraining bij Stichting Boekenwerk is de praktijkervaring die ik hier opdoe. In plaats van alleen maar theoretisch te kijken naar waar mijn mogelijkheden op het gebied van werk liggen, krijg ik hier de mogelijkheid om direct mijn werknemersvaardigheden te gebruiken en uit te breiden.
Zo heb ik inmiddels geleerd dat ik mijn interesse voor taal hier goed toe kan passen in het schrijven van bijvoorbeeld boekbeschrijvingen. Ook vind ik het fijn om te zorgen dat iedereen zijn of haar werk goed kan doen door de flowcharts voor alle taken up to date te houden. Taken die mij niet alleen liggen maar die ik ook leuk vind om te doen.

Eind vorig jaar heb ik ook de sollicitatietraining die door Stichting Boekenwerk word aangeboden gevolgd. Dit om goed voorbereid te zijn om aan het einde van mijn traject hier de arbeidsmarkt te betreden. Ik hoop veel te kunnen leren in mijn resterende tijd bij Stichting Boekenwerk en uiteindelijk met de hulp van Carina, Saskia en Cindy een arbeidsplaats te vinden die goed bij mij past.

Juni 2018

Het is vrij grappig om er bij Boekenwerk achter te komen wat je allemaal in de weg kan staan op weg naar een baan, zoals je gevoel voor humor. Ik mag graag een goede grap vertellen en hoe zwarter de humor hoe beter. Nu weet zelfs ik wel dat er een subtiel verschil is tussen wat je thuis onder bekenden kunt vertellen en op de werkvloer, maar het viel mij tegen hoe ver terug ik die grens moest leren schuiven. Echt waar, als ik terugdenk aan die eerste pauze bij Boekenwerk. Ik zat daar met mijn onbescheiden voorkomen en mijn vertrouwde historische tijdschrift en ik gooi een grap van nog onbescheidener nature dan mijn persoon de groep in en er werd hard om gelachen….., behalve door de leidinggevenden.

Dat is ook iets om te lachen, mijn probleem met autoriteit en dan vooral hoe dat tot uiting komt. In de meest simpele vorm zoek ik de rand enigszins op door bijvoorbeeld in plaats van autoriteit, autoritiet te schrijven. Het kan natuurlijk ook één-op-één over de rand zijn. Zo had ik op school een leraar Nederlands wie zich beklaagde over mijn handschrift en zei: “Schrijf dit maar over, want dit spijkerschrift kan ik niet lezen!”. Ik stond toen naast hem bij zijn bureau, nam het over te schrijven A4’tje aan en antwoordde ten overstaan van de hele klas: “Dan schrijf ik het de volgende keer wel in hiërogliefen.”. Zo’n eind over de rand dus, en dat is geen goed idee in het bedrijfsleven.

Dat is wat je bij Boekenwerk leert, in essentie helpen ze je een nog beter persoon te worden en dan sluit je vanzelf beter aan op de arbeidsmarkt.

Maart 2018

Hallo beste lezer,

Voordat ik bij Stichting Boekenwerk kwam heb ik een verschillende baantjes gehad. Toen ik in 2015 besloot voor een ambacht te kiezen (kok), was ik blij dat ik aan  iets specifieks kon werken. Helaas kwam ik erachter dat dit toch niet de beste keuze was voor mij en toen ging het niet goed meer. Ik wist niet meer hoe verder en ik had moeite met het vinden van de motivatie voor een baantje waar ik vervolgens toch met tegenzin naar toe ging. Ik ben nu zo’n vijf maanden bij Stichting Boekenwerk om uit te zoeken welke richting ik in wil en wat er passend is voor mij. Ik leer hier enorm veel, want veel opdrachten zijn toch op bepaalde vlaktes erg toch erg uitdagend. Ook al lijken ze in eerste opzicht simpel. Via de begeleiding bij Stichting Boekenwerk leer ik enorm veel over mezelf. Wat ik erg verassend en verfrissend vindt. Naast dat het hier erg goed gaat, heb ik nog wat andere problemen buiten het werk om. Maar hier word ik ook bij geholpen en ondersteund door de begeleiding bij Stichting Boekenwerk. Het is een lange weg naar een passende en ook uitdagende baan maar mede door de veilige omgeving hier en verschillende taken die je hier doet ben ik overtuigd dat dit wel goed gaat komen.

December 2017

Hallo, mijn naam is Lisa en ik ben sinds een aantal maanden één van de deelnemers bij Stichting Boekenwerk. Na vast gelopen te zijn tijdens mijn opleiding wist ik niet wat voor werk ik wilde gaan doen, via het UWV ben ik toen in aanraking gekomen met een jobcoach en later, na zelf ook te zoeken, bij Stichting Boekenwerk.

Wat mij aanspreekt aan de arbeidstraining bij Stichting Boekenwerk is de praktijkervaring die ik hier opdoe. In plaats van alleen maar theoretisch te kijken naar waar mijn mogelijkheden op het gebied van werk liggen krijg ik hier de mogelijkheid om direct mijn werknemersvaardigheden te gebruiken en uit te breiden. Zo heb ik inmiddels geleerd dat ik mijn interesse voor taal hier goed toe kan passen in het schrijven van boekbeschrijvingen, artikelen, de flyer en uiteraard de nieuwsbrief. Taken die mij niet alleen liggen maar die ik ook leuk vind om te doen.

Sinds eind september volg ik ook de sollicitatietraining die door Stichting Boekenwerk word aangeboden om goed voorbereid te zijn om aan het einde van mijn traject hier de arbeidsmarkt te betreden. Ik hoop veel te kunnen leren in mijn tijd bij Stichting Boekenwerk en uiteindelijk met de hulp van Carina en Saskia een arbeidsplaats te vinden die goed bij mij past.

Augustus 2017

Mijn naam is Merlijn en ik ben hier nu ongeveer één jaar deelnemer. Carina heeft mij gevraagd hier ook stage te lopen. Dat doe ik nu 2 maanden. In dit jaar heb ik veel geleerd. Over de werksfeer en de verwachtingen. Dat was voor mij altijd erg moeilijk om te voorspellen. Het was voor mij een wereld waar ik nooit bij zou kunnen horen. Maar hier op Stichting Boekenwerk kreeg ik de kans om die dingen op een rustige manier te leren. Ik ben sinds dien een stuk zelfverzekerder geworden. Ik begrijp nu beter wat ik te bieden heb en wat ik van een werkgever kan verwachten.

Juli 2017

Hé, ik ben Annique en vandaag is mijn allerlaatste dag bij Stichting Boekenwerk. Ik heb hier bijna een jaar lang mogen werken. Het begon allemaal vorig  jaar op 2 september 2016 en nu 23 juni 2017, zeg ik Stichting Boekenwerk gedag. Na hier een heel jaar gewerkt te hebben kijk ik terug op een jaar waarin ik veel geleerd heb. De werkwijze hier was heel structuur gebonden en dat was voor mij niet altijd even prettig, maar het heeft me wel veel gebracht. Nu na Stichting Boekenwerk ga ik vrijwilligerswerk doen bij het Annatheater in Helmond. Verder ga ik door met de opleiding aan de Schrijversacademie waar ik vorig jaar rond de zelfde tijd begon, als hier bij Stichting Boekenwerk. Ik kijk terug met een tevreden gevoel. Ik heb stappen gezet die ik anders niet had kunnen maken en daar ben ik Stichting Boekenwerk heel erg dankbaar voor.

Juni 2017

Ik ben Mohamed en ik werk al voor bijna een jaar bij Stichting Boekenwerk. Ik begon 24 april 2016 bij Stichting Boekenwerk. 27 maart was mijn laatste dag bij Stichting Boekenwerk.
Ik heb bij Boekenwerk veel geleerd. Boekenwerk werd een vertrouwde omgeving voor mij waar ik me wel thuis voelde. Ik kon daar altijd wel goed werken. De structuur bij Boekenwerk is uitstekend. De taken staan vaak beschreven in een flowchart. Dit is een handige hulpmiddel voor als je het nog nooit hebt gedaan of  je het even niet meer weet wat je moet doen.
Ik heb ook door Boekenwerk een baan bij het vliegveld gevonden. Na een bedrijfsbezoek met Boekenwerk bij het vliegveld kreeg ik er interesse in. Ik ben toen samen met Boekenwerk gaan solliciteren bij het vliegveld. Alles verliep goed en nu mag ik daar ook gaan starten.
Ik ga vanaf 5 april bij het vliegveld Eindhoven Airport werken. Ik ga daar als platform medewerker werken. Ik loop de eerste 2 maanden een proeftijd bij het vliegveld. Daarna kijken we of het aan beide kanten het beviel en of ik daar dan ook langer mag blijven.
Op het begin zal ik vooral met koffers gaan werken. Ik moet dan het vliegtuig inladen en uitladen van koffers. Er zit veel doorgroeimogelijkheden in deze baan. Je kan dan later bijvoorbeeld de vliegtuigen binnenhalen, de trapauto besturen waar de passagiers, stewards en de piloten in en uit de vliegtuig kunnen en met een auto het eten naar het vliegtuig brengen.

Ik heb er veel zin in en wil ook snel mijn stempel drukken.

April 2017

In 2014 ben ik bij Stichting Boekenwerk gekomen. Ook al was het voor mij niet altijd makkelijk, ze hebben me toch altijd geholpen om samen aan mijn toekomst te werken. Ik vond het een fijne werkplek en ik vond het leuk om de SEO en tools te doen.

Dankzij hen heb ik de kans gekregen om een ICT cursus te volgen. Ook hebben ze me geholpen om een stageplek te vinden die aansloot op de cursus en hier is later een baan uitgekomen.

Stichting Boekenwerk bedankt voor alles.

Groeten Jannick

Maart 2017

Ruim een jaar geleden (22 februari 2016) begon ik aan mijn traject bij Stichting Boekenwerk. Sindsdien is er veel gebeurd. Collega-deelnemers zijn uitgevlogen. Er zijn nieuwe collega-deelnemers gekomen. Ik heb stage mogen lopen bij ktc, een consultant en innovator op it-gebied. Ik heb het daar erg naar mijn zin gehad.
De grootste gebeurtenis is echter, dat ik nu zelf ga uitvliegen. Ik ga naar zorgverzekeraar CZ in Tilburg, als administratief medewerker. Ik zal daar eerst 4 maanden op stage gaan, bij wijze van proefplaatsing. Na die 4 maanden zal ik een arbeidsovereenkomst krijgen.
Daarmee komt ook een einde aan mijn tijd bij Stichting Boekenwerk; een leuke en zeer leerzame tijd. Helaas, aan alle leuke dingen komt een eind, maar ik kan me verheugen op een nieuwe uitdaging. En met die uitdaging voor me dank ik Carina en Nicole voor hun begeleiding en wens ik mijn collega-deelnemers alle goeds in hun eigen zoektocht naar een baan.

-Arno Knook

Januari 2017

Hallo, mijn naam is Tim Lenders en ik ben 21 jaar. Voor ik bij Stichting Boekenwerk kwam heb ik 2 jaar de opleiding Frontoffice-medewerker op het Summa College in Eindhoven gedaan. Toen kwam ik er achter dat het toch voldoende aansloot op mijn wensen en ben ik overgestapt naar de opleiding Facilitair dienstverlening ook op het Summa College. Na een half jaar kwam ik thuis te zitten doordat ik te veel tegen mijn Autisme aanliep. Ik ben toen via de gemeente Nuenen terecht gekomen hier bij Stichting Boekenwerk en zit hier sinds augustus 2014. Inmiddels heb ik na een jaar hard aan mezelf te hebben gewerkt een baan gevonden bij Isosun in Best. Mijn functie is allround medewerker. Dit houdt in dat ik zowel administratieve als uitvoerende taken heb. Ik heb hier nu een paar weken gewerkt en heb het er heel erg naar mijn zin. Ook mijn collega’s zijn heel enthousiast over mij. Door de hulp van Stichting Boekenwerk heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen, dit heeft er voor gezorgd dat ik nu een baan heb. Daar ben ik ze heel erg dankbaar voor! Ik ben blij dat ik nu een baan heb gevonden die heel erg goed bij mij past, maar ik ga de gezelligheid hier bij Stichting Boekenwerk ook wel missen. Als laatste wil ik graag de medewerkers en deelnemers van Stichting Boekenwerk bedanken voor een leuke en leerzame tijd met elkaar.

Oktober 2015

Ik ben Marco en ik werk op dit moment bij Stichting Boekenwerk, ik ben hier gekomen via leerplicht. Mijn doel hier is om terecht te komen bij een ICT opleiding en om uiteindelijk een betaalde baan in die sector te krijgen. Op dit moment moet ik helaas nog wachten tot mijn opleiding gaat beginnen maar gelukkig aan de andere kant zal dat binnenkort zijn. Maar in de tussen tijd heb ik dus een stage plek bij het bedrijf MatchedMedia gekregen en hun specialisatie ligt bij het maken van reclames en in het printen van foto’s op speciale materialen, zoals dibond, plexiglas met dibond of alleen maar met plexiglas in allerlei verschillende afmetingen. Maar wat ik ook leuk vind om te doen en ook vaak doe voor Stichting Boekenwerk is de SEO’s voor de actie pakketten en de artikelen op de webshop. In mijn vrije tijd game ik ook graag, maar dan vooral mmorpg’s zoals Word of Warcraft.

Mei 2015

Over Stichting Boekenwerk heb ik gehoord bij het UWV. Ik heb op de Beemden gezeten en daar ben ik gestopt omdat de school niet bij me pastte. Zo ben ik in april hier terecht gekomen. Mijn taak is het eigen pakket. Ik moet boeken restaureren en dan een foto maken van de boeken. Dan moet ik over het boek schrijven en dit op internet zetten. Bij Stichting Boekenwerk wil ik leren op de computer werken en kleine stapjes zetten om mijn angst te overwinnen. Ik vind het hier prettig.

Ilja Koutcherenko

April 2015

Mijn naam is Tony Janssen. Ik ben in Mei 2014 naar Stichting Boekenwerk gegaan. Van de DBA (Dagbesteding autisme) ging ik met mijn trajectbegeleidster zoeken naar een werkplek. Na veel te zoeken was dit de beste plek voor mij. Toen ik hier voor het eerst kwam voelde ik niet echt op mijn gemak. Maar na een paar weken toen ik ingewerkt was voelde ik mij wel thuis. Er was een opdracht waarbij Joris en ik een introductiefilmpje gingen maken over stichting boekenwerk. Het resultaat was prachtig. Ik kreeg langzaam meer taken en meer verantwoordelijkheid. Nu zit ik zelfs in het artikelgroepje. Ik zorg dat er een mooi artikel klaarstaat. En ik zit ook in het sollicitatiegroepje. We zijn op werkbezoeken geweest, ik kan hele knappe sollicitatiebrieven schrijven, en ik heb zelfs mijn portfolio laten zien! Langzaam maar zeker komt er een werkplek voor mij die ik ook leuk vind natuurlijk.